Ce este PHP? Un Ghid Pentru Începători

Ce este PHP? Un Ghid Pentru Începători

Căutați un nou limbaj de programare pentru a învăța? Sau esti pur si simplu curios si te intrebi ce este PHP mai exact? Indiferent de motiv, ați ajuns la locul potrivit. Rămâi cu noi și descoperă ce trebuie să știi despre PHP.

Limbaje De Scripting

Un acronim recursiv pentru PHP: Hypertext Preprocessor este un subset de limbaje de scripting, cum ar fi JavaScript și Python. Diferența este că PHP este folosit mai ales pentru comunicarea pe server, în timp ce JavaScript poate fi folosit atât pentru frontend, cât și pentru backend și Python – doar pentru server (backend).

Sună confuz? Ei bine, de aceea trebuie să înțelegem mai întâi despre limbajele de scripting înainte de a aprofunda PHP..Un limbaj de scripting este un limbaj care automatizează executarea sarcinilor într-un mediu special de rulare. Aceasta include spune o pagină statică (construit cu HTML și CSS) pentru a efectua acțiuni specifice cu reguli care le-ați definit în prealabil.

De exemplu, puteți utiliza un script pentru a valida un formular pentru a vă asigura că toate câmpurile au fost completate înainte ca Formularul să fie trimis înapoi la server. Scriptul va rula și apoi verificați toate câmpurile atunci când un utilizator trimite formularul.

Dacă unul dintre ele este gol, va fi afișat un text de avertizare pentru a informa utilizatorul.

Alte utilizări comune ale limbajelor de scripting includ afișarea unui efect derulant atunci când un cursor trece peste meniul principal, butoanele rollover și animație, deschiderea casetelor de dialog și așa mai departe.

Server-side și Client-side

Limbaje de Scripting poate rula fie pe client-side (frontend) sau pe server-side (backend).

Scripturile din partea clientului sunt procesate de browserele web. Când browser-ul aka clientul solicită o pagină care conține script-uri client-side, serverul ar răspunde prin trimiterea de coduri sursă care sunt executabile pentru browser-ul.

Pe de altă parte, limbajul de scripting din partea serverului înseamnă că scripturile sunt executate pe servere înainte de a fi trimise către browsere. Deci, în loc să trimită codul sursă, serverele web procesează (parse) codurile mai întâi transformându-le într-un format HTML simplu.

Din această cauză, scriptarea pe partea serverului permite webmasterilor să-și ascundă codul sursă, în timp ce scripturile din partea clientului pot fi văzute cu ușurință de utilizatorii clientului.

Acum, că ați înțeles conceptele de bază ale limbajelor de scripting, este timpul pentru a aduce înapoi întrebarea noastră inițială…

Deci, ce este PHP?

Așa cum am menționat anterior, este un limbaj de scripting creat pentru comunicațiile din partea serverului. Prin urmare, se poate ocupa de diverse funcții server-side, cum ar fi colectarea de date formular, gestiona fișierele de pe server, modifica bazele de date, și mult mai mult.

Această limbă a fost creată inițial de Rasmus Lerdorf pentru urmărirea vizitatorilor pe pagina sa personală de pornire. Pe măsură ce a devenit mai popular, Lerdorf a lansat-o în cele din urmă ca un proiect open-source. Această decizie a încurajat dezvoltatorii să folosească, să repare și să îmbunătățească codul și, în cele din urmă, l-au transformat în limbajul de scripting pe care îl folosim astăzi.

Deși PHP este considerat ca un limbaj de scripting de uz general, este cel mai utilizat pentru dezvoltarea web. Acest lucru se datorează uneia dintre caracteristicile sale remarcabile — capacitatea de a fi încorporat într-un fișier HTML.

Să presupunem că dacă nu doriți ca oamenii să vă vadă codul sursă, îl puteți ascunde cu acest limbaj de scripting. Pur și simplu scrieți codul într-un fișier PHP, îl încorporați în HTML și oamenii nu vor ști niciodată conținutul original

Un alt beneficiu al acestei caracteristici este atunci când trebuie să utilizați același marcaj HTML în mod repetat. Mai degrabă decât rescrierea-l peste si peste din nou, doar scrie codul într-un fișier PHP. Ori de câte ori trebuie să utilizați HTML, introduceți fișierul PHP.

Un exemplu de pagină PHP poate fi văzut pe Facebook. Deschideți pagina de pornire și puteți vedea URL-ul se termină cu .php (facebook.com/home.php). cu alte cuvinte, Această pagină este construită cu un fișier PHP (acasă.php) care conține un amestec de cod preprocesor hipertext și etichete HTML.

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum este scris un fișier PHP, puteți vedea un exemplu simplu de mai jos:

<html>

<head>

<title>PHP Test</title>

</head>

<body>

<?php echo ‘<p>Greetings From BMF Host</p>’; ?>

</body>

</html>

Dacă plasați acest fișier PHP scris în directorul rădăcină al site-ului dvs., l-ați găsi accesând yoursite.com/greetings.php

Ieșirea acestui fișier PHP în HTML ar arăta astfel:

<html>

<head>

<title>PHP Test</title>

</head>

<body>

<p>Greetings From BMF Host</p>

</body>

</html>

Acesta este exemplul cel mai de bază, deoarece nici măcar nu trebuie să rulați acest script în nici o formă. Am folosit pur și simplu declarația echo pentru a spune paginii să afișeze “Greetings from BMF Host” Acest exemplu, însă, arată modul în care site-ul dvs. poate interpreta codul PHP în HTML.

De ce să folosiți PHP?

PHP nu este singurul limbaj de scripting disponibil pe partea de server – există multe altele acolo. Cu toate acestea, are un avantaj față de concurenții săi dacă rulați un site WordPress.

Așa cum am menționat mai devreme, WordPress este construit pe utilizarea PHP. Deci, prin utilizarea acestui limbaj, poate îmbunătăți drastic cantitatea de personalizare pe care o puteți avea pe site-ul dvs. Puteți să-l utilizați pentru a modifica plugin-uri și teme disponibile sau chiar a face unul pe cont propriu!

Dacă încă nu sunteți convins, iată câteva alte motive pentru care PHP este un limbaj de scripting excelent de utilizat:

  • Ușor de învățat – puteți învăța cu ușurință, deoarece are documentare a funcțiilor sale, împreună cu exemple.
  • Utilizat pe scară largă – este folosit pentru a crea orice fel de platforme precum ecommerce, bloguri, social media și așa mai departe. Statisticile arată că 79% din toate site-urile folosesc PHP!
  • Cost redus – este open-source, astfel încât să îl puteți folosi gratuit.
  • Comunitate mare — dacă întâlniți vreo problemă cu ea, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece există o mulțime de bloguri PHP pe internet.
  • Se integrează cu baze de date – câteva exemple sunt MySQL, Oracle, Sybase, DB2, etc.

PHP vs JavaScript

Am menționat anterior că puteți face o mulțime de lucruri cu PHP. Cu toate acestea, este cel mai utilizat pentru generarea de conținut dinamic.

Dacă sunteți familiarizat cu JavaScript, știți că este folosit și pentru a face o pagină statică mai dinamică și mai interactivă. Prin urmare, acum avem două limbaje de scripting care au funcții similare.

De ce avem nevoie de ambele?

Când vine vorba de construirea unui site web dinamic, este de fapt posibil să creați unul care rulează doar pe JavaScript. Cu toate acestea, funcționalitatea poate varia foarte mult.

Cu JavaScript, puteți crea un site dinamic, care permite interacțiuni simple ca mouse-efect rollover, autocorrect, și galerii foto. Dar nu poate crea conținut generat de utilizatori, cum ar fi rețelele sociale și comerțul electronic (site-uri web care se schimbă în funcție de comportamentul utilizatorului). Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de PHP.

Să presupunem că vă conectați la o rețea socială. Pentru a vă afișa profilul, PHP preia datele dvs. din Baza de date și trimite rezultatul către browserul dvs.

Ori de câte ori faceți o modificare a profilului dvs., PHP va stoca aceste informații noi în baza de date pentru recuperare ulterioară. Acest întreg proces face posibil ca o rețea socială să afișeze conținut diferit pentru diferiți utilizatori.

Prin urmare, JavaScript și PHP nu sunt concurenți. În schimb, se complimentează reciproc pentru a construi site dinamic.

Concluzie

PHP este un limbaj de scripting server-side cu diverse scopuri. Dar este folosit în principal pentru generarea de conținut dinamic pe un site.

Este foarte popular datorită naturii sale open-source și funcționalității versatile. Este destul de simplu pentru noii veniți, dar programatorii profesioniști îl pot folosi și pentru funcții mai avansate.

Învățarea și înțelegerea PHP vă pot îmbunătăți, fără îndoială, abilitățile de dezvoltator — veți putea să construiți orice tip de site-uri web pe care le doriți, să deveniți un dezvoltator WordPress calificat sau chiar să construiți o aplicație web într-o zi!

Deci, după cum vedeți, nu există niciun motiv pentru care să nu învățați PHP, nu-i așa?

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.