Modul Incognito explicat: Te face anonim?

Modul Incognito explicat: Te face anonim?

Modul Incognito este o setare care ├«mpiedic─â stocarea istoricului de navigare. ├Än timp ce mul╚Ťi utilizatori asociaz─â modul incognito exclusiv cu func╚Ťia de navigare privat─â a Google Chrome, termenul mai general este de fapt navigarea privat─â.

Navigarea privat─â vine ca o caracteristic─â standard ├«n majoritatea browserelor de ast─âzi ÔÇô cea mai recunoscut─â variant─â fiind func╚Ťia Incognito la Chrome. Ini╚Ťial, acest mod a fost conceput ca o garan╚Ťie pentru utilizatorii care se aflau pe computerele publice.

Activarea modului incognito permite utilizatorilor de pe computerele publice s─â navigheze ├«n mod privat. Cu toate acestea, trebuie men╚Ťionat c─â exist─â limit─âri de navigare chiar ╚Öi ├«n incognito, sau ar trebui s─â spun modul privat. V-a╚Ťi ├«ntrebat vreodat─â c├ót de sigur ╚Öi securizat este cu adev─ârat?

Indiferent de browserul pe care ├«l utiliza╚Ťi, utilizarea navig─ârii private nu v─â va face anonim. Modul v─â permite doar s─â renun╚Ťa╚Ťi la ├«nregistr─ârile activit─â╚Ťilor ╚Öi datelor dvs. odat─â ce nu mai utiliza╚Ťi sistemul. Pentru a deveni cu adev─ârat anonim pe Internet, ve╚Ťi avea nevoie de aplica╚Ťii specializate, cum ar fi re╚Ťele private virtuale (VPN).

Aruncând o privire mai atentă la navigarea privată

Dup─â cum am spus, navigarea privat─â ofer─â o Confiden╚Ťialitate mai mare, dar cu siguran╚Ť─â nu v─â face anonim online. Ceea ce face cu adev─ârat acest mod este s─â opreasc─â datele dvs. de navigare (inclusiv, probabil, parolele ╚Öi detaliile personale) s─â nu fie expuse utilizatorilor aceluia╚Öi sistem dup─â dvs.

Să aruncăm o privire la ceea ce au făcut unele dintre diferitele browsere în acest aspect.

Modul Incognito la Chrome

Activarea modului Incognito nu v─â p─âstreaz─â identitatea privat─â. De exemplu, Chrome nu va salva istoricul de navigare, cookie-urile, datele site-ului sau informa╚Ťiile pe care le introduci ├«n formulare, dar va re╚Ťine fi╚Öierele pe care le desc─ârca╚Ťi ╚Öi marcajele dvs.

De asemenea, nu v─â mascheaz─â activit─â╚Ťile de pe site-urile web pe care le-a╚Ťi vizitat, aplica╚Ťiile de urm─ârire sau furnizorul de servicii Internet (ISP). ├Än plus, utilizarea Incognito dezactiveaz─â ├«n mod eficient orice extensii pe care le-a╚Ťi putea utiliza cu browserul dvs.

Modul De Navigare Privat─â Mozilla Firefox

Cu Firefox, navigarea privat─â func╚Ťioneaz─â ├«ntr-un mod u╚Öor diferit ├«n compara╚Ťie cu alte browsere. Pe l├óng─â faptul c─â nu ├«nregistreaz─â istoricul navig─ârii web, browserul ofer─â ╚Öi protec╚Ťie de urm─ârire ├«ncorporat─â. Acest lucru v─â ajut─â s─â bloca╚Ťi p─âr╚Ťi ale site-urilor web care ├«ncearc─â s─â v─â urm─âreasc─â istoricul de navigare ╚Öi activit─â╚Ťile pe mai multe site-uri.

Modul InPrivate Microsoft Edge

Noul browser Edge al Microsoft ofer─â o fereastr─â de navigare InPrivate, foarte asem─ân─âtoare cu celelalte deja pe pia╚Ť─â. Nu va salva paginile pe care le vizita╚Ťi, datele din formular sau c─âut─ârile web, dar va p─âstra fi╚Öierele pe care le desc─ârca╚Ťi ╚Öi marcajele salvate pe computer chiar ╚Öi dup─â ce ├«nchide╚Ťi fereastra InPrivate.

Browserele Microsoft vor dezactiva, de asemenea, barele de instrumente ale unor ter╚Ťe p─âr╚Ťi, astfel ├«nc├ót extensiile pe care le-a╚Ťi instalat atunci c├ónd deschide╚Ťi un browser InPrivate nu vor func╚Ťiona.

Avertisment: navigarea privat─â nu este at├ót de privat─â pe c├ót a╚Ťi putea crede

├Än timp ce mul╚Ťi utilizatori au folosit modurile de navigare privat─â, deoarece consider─â c─â este mai sigur, acest lucru nu este neap─ârat a╚Öa. De╚Öi ├«n compara╚Ťie cu fila standard de navigare exist─â ├«mbun─ât─â╚Ťiri, Internetul este de fapt un loc destul de ├«nfrico╚Ö─âtor, cu mai multe amenin╚Ť─âri dec├ót se poate imagina.

├Än esen╚Ť─â, un mod privat este doar o op╚Ťiune rapid─â ╚Öi u╚Öoar─â, care ├«mpiedic─â accesul la istoricul c─âut─ârilor ╚Öi la cookie-urile de pe computer. Deoarece acesta este cazul, utilizatorii se pot sim╚Ťi liberi s─â se conecteze la conturile lor de e-mail, re╚Ťelele sociale sau chiar conturile bancare de pe orice dispozitiv.

De╚Öi s-a dovedit a fi eficient ├«ntr-o oarecare m─âsur─â, acest lucru nu ├«nseamn─â c─â nu pute╚Ťi fi urm─âriti online. Serios, dac─â dori╚Ťi s─â v─â masca╚Ťi complet identitatea, atunci navigarea privat─â nu este solu╚Ťia dvs. unic─â.

De exemplu, Google Chrome poate ├«mpiedica ├«nregistrarea istoricului de navigare, dar nu este posibil ca acesta s─â opreasc─â sistemul dvs. de operare sau site-urile ├«n sine s─â ╚Ötie c─â a╚Ťi vizitat anumite adrese URL. Activitatea dvs. ar putea fi ├«nc─â vizibil─â pentru autorit─â╚Ťi.

Problema cu navigarea privat─â

O problem─â foarte critic─â cu privire la navigarea privat─â (Incognito, InPrivate sau orice alt tip) este c─â nu v─â va ascunde adresa IP. Acest lucru este important, deoarece IP-ul dvs. este ca un semn de adres─â neon str─âlucitor pentru dispozitivul dvs. pe Internet.

De asemenea, navigarea privat─â nu v─â protejeaz─â de programele r─âu inten╚Ťionate sau de programele spyware care ar fi putut fi ata╚Öate ├«n mod incon╚Ötient la fi╚Öierele aleatorii pe care le desc─ârca╚Ťi. Dac─â ave╚Ťi software r─âu inten╚Ťionat desc─ârcat pe computer, malware-ul va continua s─â func╚Ťioneze indiferent dac─â utiliza╚Ťi navigarea privat─â.

Orice software de monitorizare cu control parental sau monitoare de re╚Ťea instalate poate ├«nregistra cu u╚Öurin╚Ť─â orice a╚Ťi f─âcut online, chiar dac─â o face╚Ťi “privat”. Oricine are acces administrativ poate cunoa╚Öte ├«n esen╚Ť─â toate ac╚Ťiunile dvs.

VPN-urile ca solu╚Ťie mai bun─â

Dac─â dori╚Ťi cu adev─ârat s─â fi╚Ťi anonimi pe Internet, VPN-urile vor fi o alegere mult mai bun─â. Un VPN v─â poate oferi m─âsuri de securitate ╚Öi confiden╚Ťialitate de care ave╚Ťi nevoie pentru a naviga online ├«n siguran╚Ť─â. V─â ajut─â nu doar s─â v─â masca╚Ťi adresa IP, ci ╚Öi s─â cripta╚Ťi toate datele care intr─â sau ies din dispozitiv.

Simplist, acestea func╚Ťioneaz─â rut├ónd conexiunea la internet a dispozitivului dvs. prin serverul securizat VPN ales, mai degrab─â dec├ót cel pe care ├«l utilizeaz─â ISP-ul dvs. ├Än esen╚Ť─â, atunci c├ónd datele dvs. sunt transmise, lumea va crede c─â sursa este serverul VPN, mai degrab─â dec├ót computerul.

Modul ├«n care un VPN v─â ajut─â s─â v─â asigura╚Ťi adev─ârata confiden╚Ťialitate online

VPN-urile folosesc protocoale ╚Öi tehnici avansate de criptare pentru a proteja toate transferurile sau schimburile de date. De╚Öi exist─â multe VPN – uri din care pute╚Ťi alege, v─â sugerez cu t─ârie s─â r─âm├óne╚Ťi cu un furnizor de servicii VPN de renume, cum ar fi ExpressVPN.

ExpressVPN este unul dintre cele mai de încredere și de renume mărci

ExpressVPN are aplica╚Ťii pentru mai multe platforme (cum ar fi Windows, Mac, dispozitive mobile sau chiar routere), care ├«i ajut─â pe utilizatorii s─âi s─â ruteze tot traficul de internet prin re╚Ťeaua lor. Drept urmare, v─â pute╚Ťi masca originea, punctele de destina╚Ťie ╚Öi nu l─âsa╚Ťi piese oriunde ateriza╚Ťi ├«n general.

De asemenea, utilizeaz─â criptarea de grad militar pentru a v─â asigura datele ╚Öi pentru a avea o politic─â strict─â de ├«nregistrare. Indiferent de serviciul VPN la care v─â ├«nscrie╚Ťi, asigura╚Ťi-v─â ├«ntotdeauna c─â are unul dintre acestea ├«n vigoare, declarat clar de ace╚Ötia.

Citi╚Ťi mai multe despre VPN

Întrebări Frecvente

Modul Incognito este un VPN?

Nu, este un mod limitat de navigare privat─â care ajut─â la prevenirea stoc─ârii unor date pe dispozitive ├«n timpul sesiunilor specifice. VPN-urile ofer─â grade mult mai mari de protec╚Ťie at├ót pentru identitate, c├ót ╚Öi pentru date, utiliz├ónd servere securizate, protocoale de comunicare ╚Öi criptare.

Modul incognito ascunde adresele IP?

Nu. Pute╚Ťi masca adresa IP numai utiliz├ónd un server proxy sau un VPN. Serverele Proxy sunt, ├«n general, mai pu╚Ťin sigure, astfel ├«nc├ót cel mai bun pariu la ascunderea adresei IP este cu un serviciu VPN.

Cum merg Incognito pe Chrome?

Pe Windows, Linux sau Chrome OS: ap─âsa╚Ťi Ctrl + Shift + n.

Pentru Mac-uri: Ap─âsa╚Ťi Ôîś + Shift + n.

Cât de sigur este Incognito?

Nu foarte. Incognito serve╚Öte mai ales pentru a nu stoca anumite date ├«n timp ce naviga╚Ťi. Site-urile pe care le vizita╚Ťi v─â pot urm─âri ├«n continuare, iar datele dvs. pot fi interceptate de ter╚Ťi.

Pot fi urmărit în modul Incognito?

Da. Aproape toate site-urile web, programele de monitorizare ╚Öi chiar ISP-ul dvs. vor putea s─â v─â urm─âreasc─â cu u╚Öurin╚Ť─â activit─â╚Ťile online. Adresa IP nu va fi, de asemenea, ascuns─â, astfel ├«nc├ót oricine v─â poate urm─âri p├ón─â la punctul dvs. de origine.

Gânduri Finale

Cea mai important─â preluare din toate acestea pe care ar trebui s─â o realiza╚Ťi este c─â navigarea privat─â ofer─â protec╚Ťie, dar ├«ntr-un mod foarte limitat. Aceste moduri de navigare nu sunt acelea╚Öi cu VPN-urile ╚Öi nu ofer─â m─âsura complet─â de protec╚Ťie pe care o are un VPN.

C├ónd vine vorba de alegerea ├«ntre modul de navigare privat─â ╚Öi un VPN pentru a v─â ajuta s─â v─â proteja╚Ťi online, nu exist─â concuren╚Ť─â. Dac─â dori╚Ťi cu adev─ârat s─â v─â proteja╚Ťi identitatea ╚Öi informa╚Ťiile online, lua╚Ťi ├«n considerare un VPN mai serios.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.