Plesk vs cPanel: Compara╚Ťi cel mai popular panou de control

Plesk vs cPanel: Compara╚Ťi cel mai popular panou de control

Panourile de Control sunt o parte integrant─â a experien╚Ťei noastre de g─âzduire a site-urilor web ╚Öi totu╚Öi nu mul╚Ťi dintre noi le dau prea mult─â aten╚Ťie. De exemplu, ╚Ötia╚Ťi c─â cele mai populare dou─â panouri de control pentru g─âzduire web (WHCP) sunt Plesk ╚Öi cPanel?

Aceste dou─â m─ârci ocup─â o cot─â de pia╚Ť─â uluitoare de aproximativ 98%, conform sondajului Datanyze. Plesk este cel mai popular, dar ╚Öi cPanel are o cot─â puternic─â de 19.5%.

Cota de pia╚Ť─â a panourilor de control

cota de pia╚Ť─â a panourilor de control

Ce face exact WHCP?

WHCP este un software care ofer─â utilizatorilor o modalitate u╚Öoar─â de a-╚Öi gestiona conturile de g─âzduire web. Este bazat pe GUI, ceea ce ├«nseamn─â c─â v─â permite s─â utiliza╚Ťi un sistem familiar de punct ╚Öi clic bazat pe pictograme pentru a face lucrurile. La un nivel mai profund, ofer─â acces rapid la numeroasele controale pe care le pute╚Ťi utiliza pentru a configura ╚Öi men╚Ťine contul dvs. de g─âzduire web.

De exemplu, din WHCP pute╚Ťi instala aplica╚Ťii web, configura set─ârile DNS, gestiona conturile de e-mail, vizualiza utilizarea resurselor ╚Öi multe altele.

Plesk și cPanel sunt cele mai utilizate WHCP-uri

Plesk ╚Öi cPanel sunt at├ót Whcp-uri stabilite, c├ót ╚Öi Full-featured, ceea ce ├«nseamn─â c─â pot face aproape orice va avea nevoie un utilizator atunci c├ónd vine vorba de gestionarea site-urilor lor web. Cu toate acestea, exist─â ╚Öi diferite niveluri de pre╚Ťuri.

Unele companii de g─âzduire web pot opta pentru versiuni care au mai pu╚Ťine caracteristici sau poate chiar opteaz─â s─â nu se actualizeze la cele mai recente versiuni ale WHCP. Acest lucru poate provoca unele discrepan╚Ťe atunci c├ónd vine vorba de func╚Ťionalitate.

De exemplu, Plesk Obsidian tocmai a fost lansat ├«n Septembrie 2019. Cu toate acestea, va dura ceva timp pentru multe companii de g─âzduire web din ├«ntreaga lume pentru a actualiza versiunea lor. Problema cPanel versus Plesk este mai mult o chestiune de preferin╚Ť─â personal─â. Am folosit ambele ╚Öi pentru a fi sincer, am g─âsit o discrepan╚Ť─â mai mare ├«n ceea ce o gazduire web permite sau dezactiveaz─â de la panoul de control.

Deci, ce WHCP ar trebui s─â aleg?

Companiile de g─âzduire web trebuie s─â pl─âteasc─â pentru Plesk sau cPanel ├«n func╚Ťie de tipul de licen╚Ť─â pe care ├«l folosesc. Pre╚Ťul difer─â ├«n func╚Ťie de ce versiune a software-ului, precum ╚Öi de num─ârul de licen╚Ťe necesare. Acest cost trebuie s─â fie transmis utilizatorilor de c─âtre compania de g─âzduire web pentru ca ace╚Ötia s─â r─âm├ón─â profitabili.

Pre╚Ťurile sunt ├«n mod normal determinate de cerere ╚Öi la fel de competitive ca industria de g─âzduire web, exist─â ├«ntotdeauna un concurent care ├«ncearc─â s─â subcoteze un juc─âtor important. Aceast─â concuren╚Ť─â s─ân─âtoas─â men╚Ťine companiile oneste ├«n ceea ce prive╚Öte pre╚Ťurile ÔÇô cu excep╚Ťia cazului ├«n care apare un monopol.

Monopolul este în curs de dezvoltare

At├ót Plesk, c├ót ╚Öi cPanel sunt acum de╚Ťinute majoritar de aceea╚Öi companie de investi╚Ťii, Oakley Capitals. Acest lucru ofer─â duo-ului combinat un monopol aproape pe pia╚Ťa WHCP, iar efectele sunt deja resim╚Ťite de companiile de g─âzduire web sub form─â de cre╚Öteri ale taxelor de licen╚Ť─â.

Din fericire, exist─â alte alternative WHCP pe pia╚Ť─â, dintre care unele sunt chiar gratuite sau open source. Din p─âcate, Plesk ╚Öi cPanel sunt dominante cu o marj─â larg─â ╚Öi poate fi dificil pentru proprietarul mediu al site-ului s─â scape de cre╚Öterile de pre╚Ťuri cauzate de monopol.

Av├ónd ├«n vedere acest lucru, S─â analiz─âm o compara╚Ťie mai detaliat─â a acestor doi regi actuali ai spa╚Ťiului WHCP.

Compara╚Ťia pre╚Ťurilor: cPanel vs Plesk

1. VPS negestionat / utilizatori de g─âzduire web dedicat─â

Utilizatorii VPS negestiona╚Ťi sau utilizatorii de g─âzduire dedicat─â vor trebui s─â cumpere fie cPanel, fie Plesk individual ╚Öi s─â le instaleze pe propriile servere. ├Än acest scenariu, pre╚Ťul Plesk / cPanel v─â afecteaz─â direct costul.

Iat─â pre╚Ťurile pentru Plesk

Plesk WebAdmin Edition, including WordPress Toolkit, starts at ÔéČ8.07 per month. Pricing info updated March 2021

Iat─â pre╚Ťurile pentru cPanel

cPanel Solo account (only one hosting account) starts at $15.00 per month. Pricing info updated March 2021

2. G─âzduire Partajat─â / utilizatori de g─âzduire VPS gestionat─â

├Än acest scenariu, v─â ├«nscrie╚Ťi la o companie de g─âzduire web care utilizeaz─â cPanel sau Plesk ca panou de control pentru g─âzduire. ├Än acest scenariu, nu pute╚Ťi alege ce extensii sau caracteristici s─â utiliza╚Ťi, dar costul este de obicei mai ieftin, deoarece este partajat ├«ntre al╚Ťi utilizatori de pe acela╚Öi server.

Caracteristici de compara╚Ťie: cPanel vs Plesk

Compara╚Ťi caracteristicile cheie cPanel ╚Öi Plesk din tabelul urm─âtor (Actualizat 2021).

cPanel Plesk
Software ╚śi Extensii
Sisteme De Operare CentOS, CloudLinux, or RHEL 7, or Amazon Linux
Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL, Cloud Linux, Amazon Linux, Virtuozzo Linux, Windows Server 2008 R2 SP
Servere Web Apache NGINX & Apache
Auto Installers Fantastico, SiteApps, Softaculous, Installicious, Page Carton
Web Applications (built-in), WordPress Toolkit, Joomla Toolkit, Softaculous
Caracteristici De Securitate
Auto SSL Let’s Encrypt SSL
Let’s Encrypt SSL, Symantec
Altele SSH access, IP blocker, hotlink protection, leech protection, ModSecurity, two-factor authentication.
SSH access, Web Application Firewall, WordPress / Joomla auto security check, Google Authenticator, ImunifyAV (malware monitoring), Fail2Ban (IP blocking)
Caracteristici Statistici
Servicii Analog, AwStats, Webalizer
Webalizer, Plesk Traffic Manager, AWStats
Alte Caracteristici Rapoarte personalizate, analiz─â grafic─â, jurnale, rota╚Ťie jurnal
L─â╚Ťime De Band─â ├Än Timp Real, Rapoarte Personalizate, Defalc─âri Grafice Ale Utilizatorilor
Caracteristici DNS
Servicii BIND BIND
Alte Caracteristici Clustering, Hands-off configurare automat─â
DNS la distan╚Ť─â, Suport pentru echilibrarea ├«nc─ârc─ârii, Management Master / Slave, Potrivire automat─â a fi╚Öierelor, Recursivitate DNS, Set─âri SOA
Suport Pentru Baze De Date / Caracteristici
Servicii MySQL, PostgreSQL
MySQL, MSSQL, PostgreSQL
Panouri De Administrare phpMyAdmin, phpPgAdmin
phpMyAdmin, phpPgMyAdmin, Secure Setup, Multi-user/Multi-DB
Caracteristici Mail
Servicii Exim, Courier-IMAP, Courier-POP Qmail
List─â De E-Mailuri Mailman
Mailman Aliasing, Auto- responses, Groups, User Acces
Webmail Horde, Squirrelmail Horde IMP
Anti-Spam SpamAssassin, BoxTrapper, Spam Box SpamAssassin
Anti-Virus ClamAV DrWeb, Kaspersky
Tipuri/Niveluri De Cont
Panoul De Administrare cPanel pentru managementul site-ului web și WHM pentru administrarea serverului.
Aceleași Login pentru utilizatorii finali și administrarea serverului
Reseller Login Da, cu WHM 11 Da
Login Proprietar Domeniu Da Da
Autentificare Utilizator Mail Da Da

Despre cPanel

Pagina principal─â cPanel

Site-ul oficial cPanel: http://www.cpanel.net/

Ini╚Ťial lansat ├«n anul 1996, cPanel este proiectat ini╚Ťial de J. Nicholas Koston ╚Öi acum de╚Ťinut de Oakley Capital.

Software-ul suport─â o gam─â larg─â de sisteme de operare bazate pe Unix, inclusiv CentOS, Red Hat Linux, precum ╚Öi FreeBSD. cPanel este cel mai frecvent utilizat panou de control ├«n r├óndul webmasterilor individuali, deoarece este adesea oferit ├«n majoritatea planurilor de g─âzduire partajate. cPanel ofer─â dou─â interfe╚Ťe una pentru client ╚Öi una pentru reseller, panoul reseller este, de asemenea, cunoscut sub numele de panoul WHM.

Despre Plesk

Pagina principal─â Plesk

Site-ul oficial Plesk: https://www.plesk.com/

Plesk a fost lansat ├«n anul 2003. Compania este ini╚Ťial un produs al SWsoft (dup─â ce SWsoft a achizi╚Ťionat Plesk Inc. ├«n 2003), a fost apoi re-branduit “Parallels Plesk Panel”.

Plesk vine ├«n dou─â versiuni-Plesk WebPro ╚Öi Plesk WebHost. Plesk WebPro este edi╚Ťia Plesk care vizeaz─â profesioni╚Ötii web, are o interfa╚Ť─â simplificat─â ╚Öi g─âzduie╚Öte p├ón─â la 30 de domenii; Plesk WebHost vine cu suport pentru rev├ónz─âtori, planuri de g─âzduire ╚Öi Domenii nelimitate.

Concluzie: Plesk sau cPanel?

A╚Ö recomanda cPanel utilizatorului de baz─â care ├«ncearc─â doar s─â ruleze un singur site mic sau care folose╚Öte cPanel de mult timp (deoarece este dificil s─â comuta╚Ťi din cauza diferen╚Ťelor de aspect). Mi-ar recomanda Plesk pentru oricine care este ├«n c─âutarea pentru un GUI puternic ╚Öi ieftin pentru a gestiona site-ul lor.

cPanel are plus site builder, pentru cineva care este doar la început în web design sau vrea să facă rapid un site web, Plesk este, de asemenea, în general, un pic mai ieftin decât cPanel.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.