Rețea privată virtuală (VPN): Un ghid foarte detaliat pentru începători

Rețea privată virtuală (VPN): Un ghid foarte detaliat pentru începători

VPN
Un VPN este un serviciu care creează o conexiune criptată de pe dispozitiv la un server VPN prin conexiunea la Internet. Gândiți-vă la acesta ca la un tunel printr-un munte, în care furnizorul dvs. de servicii Internet (ISP) este Muntele, tunelul este conexiunea VPN, iar ieșirea este către world wide web.

Serviciile de rețea privată virtuală (VPN) sunt oarecum un subiect fierbinte în zilele noastre, deoarece confidențialitatea pe Internet este sub foc din mai multe direcții. Companiile încearcă să adune mai multe date despre utilizatorii lor, în măsura în care devine prea intruziv, în timp ce țările sunt împărțite cu privire la modul de gestionare a situației.

De ani de zile am folosit produse majore, cum ar fi Facebook, Google, Software-ul Microsoft și mai multe, dar tehnologia care avansează rapid a tentat aceste companii să stoarcă utilizatorii de fiecare informație pe care o pot în scopuri comerciale.

Și în timp ce guvernele se pot lupta pentru a controla situația, în unele cazuri, ei înșiși sunt vinovați de aceleași păcate pentru care corporațiile se confruntă cu probleme – intruziunea vieții private și colectarea ilegală de date private.

Deci, ce putem face ca individ pentru a ne proteja confidențialitatea online? Răspunsul ne duce înapoi la subiectul nostru de VPN-uri.

Ce este un VPN?

Un VPN este un serviciu care creează o conexiune criptată de pe dispozitiv la un server VPN prin conexiunea la Internet.

Gândiți-vă la acesta ca la un tunel printr-un munte, în care furnizorul dvs. de servicii Internet (ISP) este Muntele, tunelul este conexiunea VPN, iar ieșirea este către world wide web.

Există unele persoane care pot confunda VPN-urile ca alternative la a avea o conexiune la Internet, dar acest lucru este incorect.

Inițial, VPN-urile au fost create pentru a conecta rețelele de afaceri împreună pentru comunicații mai sigure și mai convenabile. Astăzi, furnizorii de servicii VPN lucrează din greu pentru a transmite tot traficul dvs. pe Internet – ocolind monitorizarea guvernamentală sau ISP și chiar cenzura forțată în unele cazuri.

Pe scurt, gândiți-vă la un VPN ca la un serviciu care este conceput pentru a vă ajuta să obțineți acces complet la Internet și să vă protejeze în timp ce îl faceți.

Ce face un VPN?

Scopul principal al unui VPN este de a crea un tunel securizat pentru ca datele dvs. să călătorească către serverele sale înainte de a trece pe Internet. Totuși, acest lucru a dus la alte beneficii, cum ar fi spoofing-ul locației.

În timp ce acest lucru ar putea părea nesemnificativ pentru dvs., există de multe ori când spoofing-ul locației a ajutat oamenii să depășească barierele de geo-locație. Luați Marele Firewall din China, de exemplu. Guvernul chinez cenzurează puternic Internetul și multe lucruri pe care le luăm de la sine online sunt blocate în China. Numai prin utilizarea unui VPN, utilizatorii din China pot accesa site-uri precum Google și Facebook.

Pentru utilizatorii peer-to-peer (P2P), în afară de riscul de identificare, riscați, de asemenea, ca hărțile portului dvs. să fie identificate prin Torrenting. VPN – urile ajută la mascarea tuturor acestor lucruri, astfel încât porturile deschise să nu poată fi exploatate cu ușurință.

Avantajele utilizării unei conexiuni VPN

Pe scurt –

  • – Anonimitate
  • – Securitate
  • – Accesarea serviciilor blocate în geo-locație (Netflix, Hulu etc)

După cum am menționat, Primul și cel mai important scop al VPN-urilor de astăzi este anonimitatea. Prin crearea unui tunel securizat de pe dispozitivul dvs. pe serverele lor și prin criptarea datelor care circulă prin acel tunel, VPN-urile protejează eficient toată activitatea dvs. de date.

Anonimitate

Aceasta înseamnă că oricine încearcă să descopere ceea ce faci pe Internet, cum ar fi site-urile pe care le vizitați și așa mai departe, nu va putea afla prea multe. VPN-urile se concentrează atât de mult pe anonimitate, încât mulți dintre ei au acceptat astăzi plăți care nu pot fi urmărite, cum ar fi moneda crypto și certificatele de cadou.

Falsificarea locației

A apărut ca un beneficiu secundar al serviciilor VPN. Deoarece serviciile VPN au servere în multe locații din întreaga lume, prin conectarea la aceste servere puteți “falsifica” locația dvs. ca fiind aceeași cu cea a serverului VPN.

Securitate

Multe servicii VPN de astăzi încep, de asemenea, să implementeze măsuri de securitate mai mari pentru a beneficia utilizatorii lor. A început în principal pentru a ajuta la blocarea colectării și urmăririi datelor online, dar acum s-a extins pentru a include blocarea anunțurilor și, în unele cazuri, chiar soluții antivirus.

Cum funcționează VPN

Este puțin dificil să descrii cum funcționează un VPN dacă nu este implicat un mic detaliu tehnic. Cu toate acestea, pentru cei care doresc doar conceptul de bază, un VPN creează un tunel securizat de la dispozitivul dvs. la serverul VPN și apoi de acolo la world wide web.

Mai detaliat, VPN stabilește mai întâi un protocol de comunicare de pe dispozitiv. Acest protocol va stabili limitele modului în care datele vor călători de pe dispozitivul dvs. pe serverul VPN. Există câteva protocoale VPN principale care sunt comune, deși fiecare are propriile avantaje și dezavantaje.

Protocoale comune VPN

Deși există multe protocoale de comunicare, există unele mainstream care sunt acceptate în mod obișnuit, indiferent de marca serviciului VPN. Unele sunt mai rapide, unele sunt mai lente, altele mai sigure, altele mai puțin. Alegerea este a ta în funcție de cerințele tale, așa că aceasta ar putea fi o secțiune bună la care să fii atent dacă vei folosi un VPN.

În rezumat –

  • OpenVPN: protocolul Open source, care are o viteză medie, oferă totuși un suport puternic de criptare.
  • L2TP/ IPSec: acest lucru este destul de comun și oferă viteze decente, dar este ușor blocat de unele site-uri care nu favorizează utilizatorii VPN.
  • SSTP: nu este atât de frecvent disponibil și în afară de criptare nu are prea multe pentru a se recomanda.
  • IKEv2: conexiune foarte rapidă și deosebit de bună pentru dispozitivele mobile, deși oferă standarde de criptare mai slabe.
  • PPTP: foarte rapid, dar a fost plin de lacune de securitate de-a lungul anilor.

 

Compararea protocoalelor VPN

 

Protocoale VPN Criptare Securitate Viteză
OpenVPN 256-bit Nivelul cel mai ridicat de criptare Rapid pe conexiuni cu latență ridicată
L2TP 256-bit Nivelul cel mai ridicat de criptare Lent și foarte dependent de procesor
SSTP 256-bit Nivelul cel mai ridicat de criptare Lent
IKEv2 256-bit Nivelul cel mai ridicat de criptare Rapid
PPTP 128-bit Securitate minimă Rapid

1. OpenVPN

OpenVPN este un protocol VPN Open source și care este atât puterea sa, cât și posibila sa slăbiciune. Materialul Open source poate fi accesat de oricine, ceea ce înseamnă că nu numai că utilizatorii legitimi îl pot folosi și îmbunătăți, dar cei care nu au intenții atât de mari îl pot examina și pentru punctele slabe și le pot exploata.

Cu toate acestea, OpenVPN a devenit foarte mainstream și rămâne unul dintre cele mai sigure protocoale disponibile. Aceasta susține niveluri foarte ridicate de criptare, inclusiv ceea ce este considerat cel mai mult ca “incasabil” criptare cheie de 256 de biți care necesită autentificare RSA 2048-bit, și un algoritm de 160 de biți SHA1 hash.

Datorită faptului că este open source, a fost adaptat și pentru utilizare pe aproape toate platformele de astăzi, de la Windows și iOS la platforme mai exotice, cum ar fi routere și micro dispozitive precum Raspberry Pi.

tabel de comparatie

Din păcate, securitatea ridicată are dezavantajele sale, iar OpenVPN este adesea văzut ca fiind foarte lent. Cu toate acestea, este mai mult un compromis, deoarece este normal ca, cu cât sunt utilizate ratele de criptare mai mari, cu atât va dura mai mult timp pentru procesarea fluxurilor de date.

2. Protocolul tunelului Layer 2 (L2TP)

Protocolul tunelului Layer 2 (L2TP) este succesorul de factor al Protocolului de tunelare punct la punct (PPTP) și al Protocolului de redirecționare Layer 2 (L2F). Din păcate, deoarece nu a venit echipat pentru a gestiona criptarea, a fost adesea distribuit împreună cu Protocolul de securitate IPsec. Până în prezent, această combinație a fost văzută ca fiind cea mai sigură și nu are încă vulnerabilități.

Un lucru de remarcat este faptul că acest protocol utilizează UDP pe portul 500, ceea ce înseamnă că site-urile care nu permit traficul VPN îl pot detecta și bloca cu ușurință.

3. Protocolul de tunelare cu socket securizat (SSTP)

Protocolul de tunelare cu socket securizat (SSTP) este unul mai puțin cunoscut în rândul oamenilor obișnuiți, dar este foarte util pur și simplu pentru că a fost complet încercat, testat și legat în fiecare încarnare a Windows-ului încă din zilele Vista SP1.

De asemenea, este foarte sigur, folosind chei SSL pe 256 de biți și certificate SSL/TLS pe 2048 de biți. De asemenea, este, din păcate, proprietate pentru Microsoft, deci nu este deschisă controlului public – din nou, atât bun, cât și rău.

4. Internet Key Exchange versiunea 2 (IKEv2)

Internet Key Exchange versiunea 2 (IKEv2) a fost co-dezvoltat de Microsoft și Cisco și a fost inițial destinat pur și simplu ca un protocol de tunel. Prin urmare, utilizează și IPSec pentru Criptare. Agilitatea sa în reconectarea la conexiunile pierdute a făcut-o foarte populară printre cei care o folosesc pentru implementarea mobilă a VPN-urilor.

5. Protocolul de tunelare punct-la-punct (PPTP)

Protocolul de tunelare punct-la-punct (PPTP) este unul dintre dinozaurii printre protocoalele VPN. Cele mai vechi protocoale VPN. Deși există încă unele cazuri de utilizare, acest protocol a scăzut în mare măsură din cauza lacunelor mari și evidente în securitatea sa.

Are mai multe vulnerabilități cunoscute și a fost exploatat atât de băieții buni, cât și de cei răi cu mult timp în urmă, ceea ce îl face să nu mai fie de dorit. De fapt, doar salvarea harului este viteza sa. Așa cum am menționat mai devreme, cu cât este mai sigură o conexiune, cu atât viteza este mai probabilă pentru a vedea un declin.

Metode de criptare și putere

Cea mai simplă modalitate de a descrie criptarea la care mă pot gândi este probabil să încurc informațiile, astfel încât numai o persoană care are ghidul despre cum ați încurcat-o să o poată traduce înapoi la sensul inițial.

Luați, de exemplu, un singur cuvânt – pisică.

Dacă aplic criptarea pe 256 de biți la acel cuvânt, ar fi complet amestecat și nedescifrabil. Chiar și cel mai puternic supercomputer de pe pământ ar dura milioane de ani încercând să decripteze acel singur cuvânt cu criptarea pe 256 de biți aplicată acestuia.

De asemenea, nivelurile de criptare sunt exponențiale, astfel încât criptarea pe 128 de biți nu oferă jumătate din securitatea criptării pe 256 de biți. Deși încă formidabil, experții cred că criptarea pe 128 de biți va fi în curând spartă.

Aceste metode de criptare și punctele forte sunt în mod normal aplicate automat, în funcție de aplicația pe care o folosim, cum ar fi e-mailul, browserele sau alte programe. VPN-urile, pe de altă parte, ne permit să alegem ce tipuri de criptare dorim, deoarece tipul pe care îl alegem va afecta performanța VPN.

În acest fel, putem “ajusta” performanța serviciului nostru VPN. De exemplu, unii pot prefera criptarea extremă și pot fi dispuși să sacrifice viteza. Alții pot prefera viteza și astfel acceptă un nivel mai scăzut de criptare.

Toate acestea sunt necesare și afectate de criptare, deoarece atunci când sunteți conectat la un serviciu VPN, datele pe care le trimiteți atunci când încercați să navigați pe Internet trec prin conexiunea VPN criptată.

Experiența mea personală cu VPN

Acum am cercetat, testat și experimentat pe VPN-uri. Deși s-ar putea să nu fiu încă expert tehnic la VPN-uri, cu siguranță am aflat mai multe decât mi-am dorit vreodată despre aceste servicii.

Experimentele mele au inclus utilizarea VPN-urilor pe diverse platforme, inclusiv aplicațiile mobile android, pluginurile browserului și cu diferite modele de utilizare. Unii au fost plăcut surprinși, dar unii au fost complet dezamăgiți.

Trebuie să spun că la sfârșitul zilei, indiferent de capacitățile unui produs, nu există absolut niciun motiv pentru ca niciuna dintre aceste companii să aibă un serviciu rău pentru clienți. Și da, evaluez incompetența și lenea drept “serviciu rău pentru clienți”.

Echipamentul

În cea mai mare parte, testele mele au fost efectuate folosind fie un client VPN Open source, fie o aplicație VPN instalată pe un device cu un sistem de operare Windows. Acestea sunt de obicei în regulă și am constatat că este de obicei cazul în care hardware-ul pe care îl avem acasă limitează VPN-ul nostru mai mult decât serviciul în sine.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat despre echipament este că, dacă intenționați să implementați VPN-ul direct pe routerul dvs., trebuie să fiți conștienți de un factor foarte important-VPN-ul dvs. trebuie să aibă un procesor kick-ass. Acestea sunt de obicei limitate la gama de prețuri “Oh-My-God” a routerelor wireless pentru consumatori și chiar și atunci sunt destul de limitate.

VPN router
Ca exemplu, am încercat câteva VPN-uri pe un ASUS RT-1300uhp umil, care este bine pentru majoritatea caselor. Cu siguranță poate gestiona chiar și viteze gigabit complete (prin LAN) și până la 400+ Mbps pe WiFi. Cu toate acestea, a reușit doar un debit de aproximativ 10 Mbps odată ce VPN-ul a fost configurat. La această rată, procesorul a fost deja tensionat la 100% în mod constant.

Tipul de router de care aveți nevoie despre care vorbim este în gama ROG Rapture GT-AC5300 sau Netgear Nighthawk X10 – scump și nu norma pentru majoritatea gospodăriilor.

Conexiunea La Internet

Am început să testez VPN – uri pe o linie de 50 Mbps, care îmi dădea aproape de vitezele anunțate-de obicei aveam în jur de 40-45 Mbps. În cele din urmă am trecut la o linie de 500 Mbps pentru care am obținut în jur de 80% din vitezele anunțate – în mod normal 400-410 Mbps.

Abia atunci când am trecut la o linie de viteză mai mare, am realizat că multe VPN-uri se luptă să gestioneze la astfel de viteze datorită unei combinații de factori. Aceasta include dispozitivul pe care îl rulați, distanța dintre dvs. și serverul VPN pe care îl alegeți, ratele de criptare pe care le preferați și multe altele.

Pentru ce am folosit un VPN?

1. Streaming
La început a fost cea mai mare parte testarea vitezei, doar pentru a păstra un palmares, precum și experiment. Odată ce am stabilit o linie de bază, am început să testez alte site-uri de descărcare sau streaming video. În cea mai mare parte, am constatat că aproape toate VPN-urile sunt capabile să transmită videoclipuri 4K UHD.
2. Torrenting
Torrenting a fost testat, de asemenea, desigur, și am constatat un pic dezamăgitor. Cred că odată ce vitezele Internetului de acasă ating un anumit punct, veți constata că performanța serviciului dvs. VPN scade dramatic dacă nu investiți semnificativ în infrastructură mai bună.
3. Gaming
Nu joc prea mult (cel puțin nu jocurile care contează pentru performanța VPN), dar am luat notă de timpii de ping. Dacă sunteți un jucător care speră să utilizeze un VPN pentru a accesa un joc care nu este în țara dvs., s-ar putea să fiți dezamăgit. Timpul de Ping crește mult cu cât sunteți mai departe de serverele VPN, chiar dacă vitezele sunt rapide și stabile.
Concluzie: aveți nevoie de un VPN?
Confidențialitatea personală online este sub asediu din atât de multe direcții și se pare că s-a întâmplat peste noapte. Au dispărut zilele în care a trebuit să ne facem griji doar pentru infractorii cibernetici, dar acum trebuie să ne facem griji și pentru companiile și guvernele care doresc să ne fure datele din același motiv – să exploatăm în scopuri proprii.
Desigur, nevoia dvs. de VPN ar depinde în mare măsură de țara în care vă aflați, deoarece fiecare are niveluri diferite de amenințare. Întrebarea nu este ceva la care se poate răspunde printr-un simplu da sau nu.
statistica VPN
Valoarea globală a pieței VPN (miliarde, USD) – Sursa: Statista

Cu toate acestea, din rata de creștere a valorii pieței globale VPN, voi spune că este foarte probabil că veți avea nevoie de unul mai devreme sau mai târziu. A trecut timpul ca utilizatorii individuali să înceapă să-și ia confidențialitatea și securitatea online și să caute modalități de a-și asigura informațiile.

Personal, consider că adoptarea unui serviciu VPN ar trebui să fie următorul pas pe care fiecare utilizator de Internet îl întreprinde. Există o nevoie urgentă de a ieși din mentalitatea că nu suntem amenințați de ceea ce facem online.

Luați, de exemplu, pe cineva care vrea doar să meargă online și să caute câteva poze cu niște pisici drăguțe. În timp ce faceți acest lucru, informații precum obiceiurile sale de navigare, Aprecieri/neplăceri, locație și multe altele sunt colectate de autorități sau organizații. Nu este acest gând destul de înfricoșător pentru a obliga o formă de acțiune?

Deci, spun da, chiar dacă credeți că nu aveți nevoie de un VPN – într-adevăr aveți.

Întrebări frecvente VPN

Am nevoie de o conexiune la internet pentru a utiliza VPN?

Un VPN este conceput pentru a vă masca și proteja locația și datele, dar totuși aveți nevoie de o conexiune la Internet.

Cât costă un serviciu VPN?

Majoritatea furnizorilor de servicii VPN oferă diverse condiții de plată, cum ar fi lunar, trimestrial și așa mai departe. De cele mai multe ori cu cât planul este mai lung, cu atât va fi mai ieftin rata lunară, dar va trebui să plătiți întregul contract în avans. Așteptați să plătiți între 9 și 12 USD pe lună în medie pentru contractele lunare, cu reduceri de până la 75% pentru contractele pe termen lung.

Utilizarea unui VPN va încetini viteza internetului meu?

VPN-urile sunt concepute în primul rând pentru a vă proteja identitatea și pentru a vă păstra datele în siguranță. Din păcate, unul dintre efectele secundare ale criptării care este utilizat pentru a vă proteja datele este că vă încetinește conexiunea la Internet. Ca regulă generală, așteptați-vă să atingeți nu mai mult de 70% din viteza reală a liniei atunci când utilizați un VPN. Alți factori, cum ar fi Distanța de la serverul VPN, încărcarea serverului și așa mai departe, vor afecta, de asemenea, viteza dvs. de Internet în timp ce utilizați un VPN.

Cât de repede pot merge conexiunile VPN?

Majoritatea furnizorilor de servicii VPN vă vor spune că nu vă vor limita viteza. Cu toate acestea, există și alte circumstanțe de luat în considerare. După cum am menționat mai sus, așteptați-vă să nu obțineți mai mult de 70% din viteza reală a liniei.

Cât de dificil este să configurați o conexiune VPN?

Prin drept, ar trebui să fie la fel de simplu ca instalarea unei aplicații și introducerea numelui de utilizator și a parolei. Apoi, tot ce trebuie să faceți este să faceți clic pe un buton și veți fi conectat la un server VPN. Din păcate, aceasta nu este întotdeauna cea mai bună soluție și este posibil ca unele conexiuni să fie modificate pentru performanțe optime. Mulți furnizori de servicii VPN vor avea tutoriale despre cum să facă acest lucru, în caz contrar luați legătura cu personalul de la Serviciul Clienți.

Pe ce dispozitive pot rula un VPN?

Acest lucru depinde de furnizorul de servicii VPN la care vă înscrieți. Aproape toți furnizorii vor suporta Windows, MacOS și Linux împreună cu platformele mobile mainstream.

Deoarece criptarea pe 256 de biți îmi va încetini foarte mult conexiunea, este sigur pentru mine să folosesc criptarea pe 128 de biți?

Acest lucru este puțin complicat, deoarece ambele rate de criptare sunt destul de puternice. Întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui ar trebui să fie: “cât valorează confidențialitatea și siguranța mea online pentru mine?”

Va ști cineva că folosesc un VPN?

Unele site-uri web încearcă să țină la distanță utilizatorii VPN și au modalități de a detecta dacă o conexiune primită este de la un server VPN. Din fericire, VPN-urile sunt conștiente de acest lucru și au venit cu contra măsuri care ajută.

Pot folosi doar o extensie de browser VPN?

Am încercat câteva extensii de browser VPN și am constatat că, în cea mai mare parte, acestea se încadrează în două categorii principale. Există cele care acționează ca proxy-uri și pur și simplu sări conexiunea de pe un server, iar unele care acționează ca un control de browser pentru o aplicație VPN completă. Aceasta din urmă înseamnă că veți avea nevoie în continuare de o aplicație VPN instalată pentru a utiliza extensia. Extensiile browserului VPN nu sunt de obicei servicii VPN complete.

VPN-urile sunt legale de utilizat?

Da și nu. Deși majoritatea țărilor nu au legi împotriva utilizării VPN, unele o interzic.

Din fericire, există doar puține țări în care VPN-urile au fost interzise până acum.

Sunt complet nedetectabil cu un VPN?

Acest lucru depinde în mare măsură de cât de sigur utilizați Conexiunea VPN și de furnizorul pe care îl alegeți. Au existat multe cazuri în care utilizatorii VPN au fost arestați după ce și-au pus credința într-un furnizor de servicii care în cele din urmă a predat jurnalele utilizatorilor autorităților.

 

Tags: , , ,

2 thoughts on “Rețea privată virtuală (VPN): Un ghid foarte detaliat pentru începători

Leave a Reply

Your email address will not be published.